'There is no such thing as bad light in photography....'

20/04/2018


En dat is absoluut waar. Toch zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen. Weinig licht stuwt al snel de ISO waarde omhoog, veel licht levert harde plaatjes op. Maar je kunt het in jouw ogen slechte licht ook positief inzetten.

natuurfototrips voor workshops reizen coaching
 


Geen slecht licht dus. Toch kan het licht je het fotograferen behoorlijk lastig maken. Een zwaar bewolkte dag, druilerig weer. Het lijken niet de meest ideale omstandigheden voor fotografie. Want weinig licht betekent ISO omhoog, waarmee je ruis binnenhaalt. Je zult daarnaast wellicht verplicht gebruik moeten maken van een statief of een andere manier om je camera stil te houden, wat je minder mobiel maakt. In de macrofotografie kan het soms lastig zijn, daar kan je onderwerp na enkele seconden alweer verplaatst, of erger nog, weggevlogen zijn. Je werkt daarbij bovendien vaak laag bij de grond. Persoonlijk vind ik een statief dan belemmerend werken, vooral bij het kiezen van een compositie. Een rijstzak werkt soms nog wel, maar voor een deel geldt daarvoor hetzelfde.

Een donkere dag kan echter ook prachtige ‘moody’ landschapsfoto’s opleveren, of foto's met een verhaal. Stromend water, watervallen, patronen en in de herfst paddenstoelen en gekleurd blad, het zijn allemaal onderwerpen die je prima kunt fotograferen bij ‘low light’.

Een druilerige dag in Waterland


Een ander type licht dat vaak als slecht licht voor fotografie wordt bestempeld is het helle zonlicht van midden op een zomerdag. In de landschapsfotografie doen de strak blauwe lucht en harde schaduwen vaak geen goed. Maar je kunt dat felle licht ook juist inzetten om een verhaal te vertellen. “Het was een zonovergoten dag, de zon werd fel weerkaatst in het water…” Felle zon kan leuke schitteringen in het water teweegbrengen. Is de lucht egaal blauw en dus saai: laat die dan zoveel mogelijk uit beeld en laat het landschap het beeld vullen. Je kunt dit type licht ook prima inzetten voor meer abstracte plaatjes, zoals golfpatroontjes met schitterende sterretjes.

Rond het middaguur hoogzomer


Elk type licht is dus in te zetten om jouw verhaal te vertellen, jouw gevoel over te brengen. Er is daarbij geen slecht of goed licht. Licht bepaalt wel voor een groot deel de sfeer van een plaatje. Niet voor niets betekent fotografie ‘schrijven met licht’. Je zou zelfs een stapje verder kunnen gaan en het ‘spelen met licht’ noemen. Ander licht geeft een foto een compleet andere sfeer, vertelt een heel ander verhaal. Maak daar gebruik van!
Hieronder zie je ter illustratie een paar foto’s van moerasviooltjes bij verschillende lichtomstandigheden. Felle zon, gedempt licht, tegenlicht. Het geeft elk een eigen sfeer aan een foto. Oordeel zelf welk type licht je het meest aanstaat…

kievitsbloemen ochtendlicht


We kunnen het dus beamen: there really is no such thing as bad light. Zoek gewoon een onderwerp waarbij het type licht van dat moment wel werkt en daag jezelf uit. Een beetje moeite doen geeft je creativiteit een boost en levert vaak verrassend leuke foto’s op. Het vormt daarnaast een prima oefening om de camera instellingen te verkennen en beter te leren beheersen.

Kun je wel wat coaching gebruiken bij je fotografische ontwikkeling, doe dan eens mee aan een workshop bij onze fotograaf Simone Opdam. Of ga lekker mee op één van de fotoreizen van Natuurfototrips.
Nieuws&Inspiratie