Praktische informatie

+31 (0)6 39 578 273


natuurfototrips@hccnet.nlBOEKINGSFORMULIERpraktisch
Praktische informatie voor de fotografiereizen naar Groot-Brittannië

Heen- en terugreis
De heen- en terugreis zijn niet in de reis inbegrepen. We kunnen wel adviseren over vluchten die aansluiten op ons programma. Je boekt de vlucht vervolgens zelf. Voor de voorjaarsreis naar Royal Deeside vlieg je aan op Aberdeen, voor de najaarsreis naar Strathspey vlieg je aan op Inverness, voor de fotoreizen naar Wales vlieg je aan op Manchester, voor die naar Dartmoor op Exeter en voor de fotoreizen naar het New Forest vlieg je aan op Southampton. Natuurlijk staat het je vrij om een eerdere vlucht heen nemen of een latere vlucht terug. De reis naar onze verblijfplaats kun je ook maken per auto/veerboot. Je kunt de fotografiereis zo onderdeel laten uitmaken van een langere vakantie. De reis gaat zeker door als 4 deelnemers zich hebben aangemeld, Natuurfototrips kan echter besluiten om de reis bij een kleiner aantal deelnemers al door te laten gaan. Wij laten je dit uiteraard direct weten. Vanaf dat moment kun je ook je vlucht of overtocht gaan boeken.Ter indicatie: een vliegretour Amsterdam-Inverness/Aberdeen/Manchester/Southampton heb je vanaf €150 p.p. Een indicatie voor een retour per veerboot (b.v. IJmuiden-Newcastle): 1-2 personen in 2-persoons binnenhut incl. auto kost ca. €375. Vlucht- en overtochttarieven verschillen uiteraard per vlucht/vaart en maatschappij.

Reisdocumenten
Vooralsnog is voor het reizen naar Groot-Brittannië geen visum vereist. Een paspoort of identiteitskaart met geldigheid gedurende de gehele reisduur is voldoende. Groot-Brittannië is geen zogenaamd Schengenland. Er zijn dus - soms uitgebreide - grenscontroles. Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.Gebruik je medicijnen, dan is daarnaast een medicijnenpaspoort aan te raden. Voor sommige medicijnen is zelfs een medische
verklaring vereist. Je apotheek kan je hier meer over vertellen. (bron:ANWB juli 2019)

Vaccinaties zijn voor Groot-Brittanië op dit moment niet nodig. (bron:GGD reisvaccinaties juli 2019)

Brexit
 
Actuele Brexit info


Valuta
In Schotland, Engeland en Wales betaalt men met de Britse Pond. Er is ook typisch Schots briefgeld in omloop. De afbeeldingen daarop verschillen van de 'normale' Britse briefjes. Het Schotse geld is in heel Groot-Brittannië geldig, maar de ervaring leert dat winkeliers in Engeland het Schotse geld wel eens weigeren Het is een beetje te vergelijken met het gebruik van de 0,01 en 0,02 euromuntjes. Bankpassen en credit cards worden vrijwel overal geaccepteerd. In de plaatsen waar wij verblijven is een gangbare pinautomaat aanwezig, dus draag niet teveel contact geld bij je.

Reistijd klimaat.
Het voorjaar in Groot-Brittannië is prachtig. De natuur ontluikt, prachtige bloemen verschijnen en dieren gaan paren, of krijgen al jongen. Het verse blad aan de bomen kleurt het landschap frisgroen, maar veel bergtoppen hebben nog een laagje sneeuw. De midges (bijtende mini mugjes) die Schotland in de zomer bevolken, worden pas vanaf begin-medio juni actief. Het is lekker rustig, de wintersporters en zomertoeristen zijn afwezig en de avonden zijn al lekker lang. De zon gaat vroeg op, zodat we wat langere fotografiedagen kunnen maken. Daarnaast is het zeer onwaarschijnlijk dat sneeuw onze plannen zal doorkruisen. De gemiddelde temperatuur in mei ligt tussen de 6 en 14 graden in Schotland en Wales, al kan het tussen de bergen, zeker als de wind opsteekt, kouder aanvoelen. In Zuid-Engeland zijn de temperaturen iets hoger. En mei/juni zijn de maanden die gemiddeld de meeste zonne-uren kennen. Goed licht voor fotografie dus.

Oktober is ook een prachtige maand om naar de Britse eilanden af te reizen, om verschillende redenen. Zo heb je ook dan geen last van de midges en is het net als in het voorjaar rustig. De zonsopkomst en zonsondergang verlopen langzamer dan tijdens de hoogzomer, zodat we met meer rust gebruik kunnen maken van deze momenten. Het licht heeft in oktober een gouden gloed. In de loop van oktober – het exacte moment verschilt uiteraard per jaar - beginnen de herfstkleuren te verschijnen en verschijnt in Schotland en Wales de eerste sneeuw op de bergtoppen. Dat geeft een extra dimensie aan het landschap. De sneeuw aan de grond laat nog even op zich wachten en de gemiddelde temperatuur in oktober ligt tussen de 7 en 15 graden, al kan het tussen de bergen, zeker als de wind opsteekt, kouder aanvoelen.

Whatever the weather….
Groot-Btrittannië is een bestemming waarbij je kunt uitgaan van veranderlijk weer. Toch kun je er, als je geluk hebt, ook een aantal weken lang prachtig weer hebben. Het is ons meer dan eens overkomen. Nu is er voor fotografie niets mis met veranderlijk weer. Het geeft het landschap in fotografisch opzicht juist een extra dimensie. Dreigende luchten met dramatisch licht, en dan weer heel zacht licht wisselen elkaar af. Met wisselende wolkenschaduwen is het uitzicht steeds weer anders. En stel je eens voor: donkere wolken rondom en een enkele zonnestraal op de bergtop. Een magisch moment om in een foto vast te leggen. Kortom, elk weertype biedt kansen om foto's met zeggingskracht te maken.

Mee te nemen apparatuur
Daar we voornamelijk met landschapsfotografie bezig zullen zijn mag een groothoeklens niet ontbreken in je cameratas. Daarnaast komt een telelens van pas voor het vastleggen van meer detail en laagjes in het landschap en eventueel voor wildlife. Een macrolens is handig voor het fotograferen van details. Heel belangrijk is verder een statief.
Qua accessoires zijn een polarisatiefilter, een gradueel grijsfilter en een (variabel) grijsfilter nuttig. En, als je die hebt, een ontspanner (met of zonder draad). We nemen overigens ook een paar grijsfilters mee die je tijdens de reis kunt uitproberen.
Zorg verder voor voldoende geheugenkaartjes en/of backup mogelijkheden (externe harddisc, usb sticks, laptop). Wil je je foto’s ter plaatse al selecteren of zelfs bewerken, dan kun je een laptop met bewerkingssoftware meenemen. Het voltage in Schotland is 230 volt. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. Voor het gebruik hiervan is een verloopstekker van het type G (adapter Verenigd Koninkrijk) nodig. Wij nemen een paar verloopstekkers voor algemeen gebruik mee, maar heb je er zelf één, neem deze dan mee.

Kleding
Kleding in laagjes, waterbestendige kleding (regenjas en broek) en laarzen zijn aan te raden. En verder stevige wandelschoenen met profiel. Daarmee heb je meer grip bij nat weer en bijvoorbeeld op de rotsen bij een waterval. Een muts, sjaal en handschoenen houden de kou buiten. We zullen veel stil staan achter de camera en dan kan het koud worden. En denk ook aan bescherming voor je camera: neem een speciale regenhoes of een doorzichtige plastic zak mee tegen de regen en de beruchte ‘spray’ bij de watervallen. Een neutraal of uv(glas)filter kunnen je lens beschermen. Een opvouwbaar parapluutje - in een lichte kleur, zodat je niet onnodig licht weert - is ook handig voor het fotograferen in de regen.

Vervoer ter plaatse
Na aankomst op de luchthaven wordt je opgehaald door de reisbegeleider. Op de laatste dag wordt je door de reisbegeleider ook weer op tijd voor vertrek op de luchthaven afgezet. Voor vervoer tijdens de reis wordt gebruik gemaakt van een minibus. De ruimte in het vervoermiddel is beperkt, in het bijzonder tijdens het vervoer van en naar de luchthaven. Per persoon kan daarom één reistas of koffer (maximaal 18 kg) worden meegenomen en één stuks handbagage.

Verblijf
We verblijven in een centraal gelegen vakantiehuis met eigen huiskamer. Goed voor de groepssfeer en het geeft ook de ruimte om ’s avonds ervaringen te delen en de plannen voor de volgende dag te bespreken onder het genot van een bak koffie. De huizen zijn doorgaans eenvoudig, maar comfortabel.Zo’n huis heeft een beperkt aantal kamers, waarvan sommige en-suite zijn en andere niet. De kamer zal in principe gedeeld worden met een andere deelnemer van hetzelfde geslacht. Badkamers worden ook gedeeld. Op verzoek zijn eenpersoonskamers (beperkt!) beschikbaar. Niet alle huizen beschikken over wifi. Het huis waarin we verblijven wordt gekozen aan de hand van de groepsgrootte. Het adres van de accommodatie waar we verblijven en meer informatie voor de thuisblijvers ontvang je ruim voor vertrek.

In Groot-Brittannië is het telefonisch bereik niet overal zoals wij dat gewend zijn. Soms is het zoeken naar een plekje waar bereik is. Ook is er niet overal wifi dekking, of is de verbinding wat minder stabiel dan bij ons in Nederland.

Eten en drinken
Ontbijt, een eenvoudige lunch en één of meer avondmaaltijden zijn inbegrepen in de reis. ’s Avonds een kop koffie of thee natuurlijk ook. Andere drankjes, versnaperingen e.d. zijn niet inbegrepen. Ieder regelt zelf zijn avondmaaltijd, voorzover deze niet in de reis is inbegrepen. Zo rond etenstijd zorgen we dat we 'in town' zijn. Daar vind je diverse restaurants in verschillende prijsklassen. Ook zijn er in de accommodatie mogelijkheden om zelf een maaltijd te bereiden. In overleg en als het programma het toelaat kun je daar gebruik van maken. Het diner kun je dus zo duur maken als je zelf wilt. Bedenk wel: fotografie is ons doel. We zullen doorgaans dus niet uitgebreid gaan dineren. Het kan ook voorkomen dat we net iets later dan je gewend bent gaan eten, omdat het licht rond zonsondergang te mooi is om daar geen gebruik van te maken.

Te fotograferen onderwerpen
De Cairngorms, Snowdonia en het New Forest lenen zich prima voor allerlei soorten natuurfotografie. We zullen ons tijdens de reis voornamelijk richten op landschapsfotografie. Daarvoor bezoeken we een aantal mooie uitzichtpunten, rivieren, meren en watervallen. Daarnaast kun je denken aan macrofotografie/details van rotsen en mossen, bloemen en insecten en sporen van de mens in het landschap (bruggen, ruïnes, dorpjes en eenzame huisjes). En als de gelegenheid zich voordoet, kunnen we nog wat wildlife meepakken: diverse vogelsoorten, eekhoorns en herten zijn volop aanwezig in alle drie de nationale parken waar we verblijven.

Portretrecht
Tijdens de reis kunnen er groepsfoto’s gemaakt worden en kan het voorkomen dat je op foto’s van medecursisten of van de reisbegeleider staat. Natuurfotografie kan deze foto’s gebruiken voor publicatie op haar website of in advertentiemateriaal. Zonder tegenbericht gaan we ervan uit dat je daarvoor toestemming geeft. Mocht je hiertegen bezwaar hebben, laat dit dan tevoren weten, dan houden we daar rekening mee.

Tot slot nog dit

Tijdens fotografiereizen (reizen met een workshopkarakter) zullen in de avondsessies of in het veld standpuntkeuze, compositie, camera-instellingen, en speciale technieken (werken met filters, panorama opnamen maken, enz.) aan de orde komen. De geringe omvang van de groep maakt begeleiding op maat mogelijk.
Behalve voor camera-instellingen en techniek zal er tijdens fotografiereizen ook aandacht besteed worden aan het ontwikkelen van een persoonlijke visie en stijl. Aan de hand van (eenvoudige) opdrachten en thema’s zul je bezig zijn met jouw invulling van landschapsfotografie en jouw impressie van het prachtige gebied waar we verblijven.

De fotoreizen hebben geen workshop karakter. Tijdens deze reizen gaan we gewoon op pad om de mooiste fotolocaties te bezoeken en ons heerlijk uit te leven met fotograferen. Natuurlijk kan de fotograaf-reisleider je wel allerlei tips en trucs meegeven.