De fotoreis dag voor dag

+31 (0)6 39 578 273


natuurfototrips@hccnet.nl


boek deze reis
Fotografiereis "het groene hart van de Highlands"

Stob Coire nam Beith, Glencoe, Schotland

Detail van een waterval
Reisprogramma dag voor dag

Dag 1
Aankomst in Schotland. Je wordt afgehaald op de luchthaven van Inverness (het exacte tijdstip wordt in de reisdocumenten aangegeven). Na een korte kennismaking gaan we direct op pad om zo veel mogelijk tijd te hebben voor fotografie en een eerste indruk van het gebied. Onderweg is er natuurlijk tijd voor een kopje koffie of thee, en dan naar onze eerste fotostop. We rijden richting het Cairngorms National Park en fotograferen daar de rest van de middag in de buurt van onze verblijfplaats. Eind van de middag komen we aan op het overnachtingadres. Je kunt je daar even lekker douchen voordat we gezamenlijk gaan avondeten. Na het eten bespreken we de rest van het programma en krijg je wat tips en trucs te horen over landschapsfotografie.

Dag 2
Het Glenmore Forest Park Een gebied dat ons fotografen veel te bieden heeft. Diverse soms wild stromende riviertjes doorkruisen dit gebied. Er zijn meren en bossen en steeds is er het uitzicht op de Cairngorm Mountain range. We gaan ook een stukje omhoog zodat we vanaf de hellingen het uitzicht naar beneden toe kunnen vastleggen. Natuurlijk kent jullie reisleider de mooiste plekjes, zodat er geen tijd verspild wordt met zoeken. Het Glenmore Forest Park is een flink gebied. Elke plek die we bezoeken biedt ook alle ruimte, zodat ieder een eigen plekje met een eigen standpunt kan kiezen. In de ochtend brengen we onder begeleiding van een lokale gids een bezoek aan een rendierkudde die in de heuvels van Glenmore graast.

De foto’s, die we ’s avonds gaan bekijken, zullen allemaal verschillend zijn. Dat zul je zien. Jullie reisleider is gedurende de reis altijd beschikbaar voor jullie als deelnemers. Stel gerust je vragen als je advies of een klankbord kunt gebruiken. ’s Avonds wisselen we ervaringen uit en bespreken we het programma voor de volgende dag. Door elkaars foto’s te bekijken doe je weer inspiratie op.

Dag 3
Vandaag verkennen we met de camera het Abernethy Forest. De liefhebbers van wildlife fotografie zullen hier ook hun slag kunnen slaan, want er zijn bijna altijd eekhoorns en diverse vogelsoorten te zien en soms ook groot wild. Het Abernethy Forest is één van de weinige plekken in Schotland waar nog restanten van het Ancient Wood of Caledon, dat de Schotse heuvels eens bedekte, te zien zijn. We vermaken ons met bosbeekjes, meertjes, vennen en andere mooie plekjes in het bos. ’s Avonds zoals inmiddels gebruikelijk, een samenkomst om foto’s en plannen te bespreken.

Dag 4
Schotland is het land van honderd plus glens, oftewel valleien. Vandaag staat in het teken van één van die valleien, Glen Feshie. Het schitterende Glen Feshie heeft de landschapsfotograaf veel te bieden. Volgens sommigen de mooiste glen van Schotland. Water, bergen, uitzichten, oefenen met lange sluitertijden. Dat alles gaan we vandaag zien en beleven. Na een paar dagen intensief fotograferen zul je zien dat je een geheel eigen visie op het landschap in je foto’s weet vast te leggen. En misschien heb je inmiddels wel meer, of andere ideeën voor mooie landschapsfoto’s. Die kun je dan vandaag in de praktijk brengen.

Dag 5
De meeste tijd brengen we deze reis door in Strathspey, het gebied rondom de rivier de Spey. Maar vandaag maken we een ‘uitstapje’ naar de naastgelegen regio Badenoch. Als de bomen al kleuren is dit gebied werkelijk schitterend. Het heeft net weer een iets ander, wat ruiger karakter dan Strathspey.

Dag 6
We hebben al eerder stromend water voor de lens gehad en gewerkt met lange sluitertijden. Vandaag is daartoe weer volop gelegenheid. We gaan nl. het westelijk deel van de Cairngorms verkennen. Ook intieme landschappen behoren tot de mogelijkheden. En natuurlijk blijft de groothoeklens niet in de tas. Het is onze laatste volledige dag. ’s Avonds hebben we een gezamenlijke afscheidsmaaltijd en laten we alle indrukken nog eens de revue passeren.

Dag 7
Laatste fotografiedag
Ons vliegtuig vertrekt aan het begin van de middag. We gaan deze dag weer op tijd op pad, zodat we onderweg nog een paar mooie fotostops kunnen maken. Vol indrukken en met volle geheugenkaarten keren we huiswaarts.

Algemeen
Fotograferen doen we deze reis zoveel mogelijk bij het meest gunstige licht en natuurlijk ook aan de dagranden. Dat laatste kan, omdat we op een centrale plek logeren. Zo zijn we snel ter plaatse en nemen we op de fotografieplekken alle tijd die nodig is. Fotografie is ons hoofdreisdoel. Watervallen zijn goede locaties om te experimenten met grijsfilters. De overal aanwezige bergen en de schoonheid van het landschap zorgen ervoor dat verschillende standpunten, composities en brandpuntsafstanden aan bod zullen komen.
Deze fotoreis zullen we de mooiste fotolocaties van deze prachtige regio bezoeken en zoveel mogelijk bij het meest gunstige licht. Zo krijg je de kans om je techniek in landschapsfotografie met stappen vooruit te laten gaan. Fotograferen in een groep werkt daarnaast inspirerend. Je overlegt, brengt elkaar op ideeën en helpt zo elkaar om naar een hoger niveau te klimmen.

Dramatisch weer met afwisselend zon en regen, bewolkt of zonnig, de weertypes wisselen elkaar in Schotland af. Een bewolkte dag kunnen we goed gebruiken voor fotografie in het bos of bij een waterval. Een lucht vol wattenwolken of met dreigende buien leent zich daarentegen weer prima voor het fotograferen van vergezichten. Bijna elk weertype biedt mogelijkheden om de dramatiek van het prachtige Schotse landschap in sfeervolle foto’s te vangen. De volgorde van onze fotografielocaties zal mede bepaald worden door de weersvoorspellingen en de lichtomstandigheden en kan daarom afwijken van het hierboven weergegeven programma.